Inredningsstudio

Butik

Loader
0

TIO GRUNDER I FÄRGLÄRA SOM ALLA BÖR KÄNNA TILL

 

Färger spelar en viktig roll i våra liv. Vare sig du tycker att inredning är en underhållande hobby eller ett måste för ett presentabelt hem, så är det inte alltid självklart att man förstår inredningsvärldens alla områden. Konsten att inreda ska vara tillgänglig för alla och därför vill vi hjälpa dig med några grunder i hur man arbetar med färger. 


1. SÅ ANVÄNDER DU FÄRGHJULET


Färg är en typ av nonverbal kommunikation vars energi och betydelse kan ändra från den ena till den andra dagen hos en individ - allt beror på hur energin uttrycks för stunden. 

För att lättare kunna förstå relationen mellan de olika 

spektralfärgerna skapad Sir Isaac Newton det första färghjulet. Färghjulet innehåller tolv färger, men i teorin kan det expanderas till ett oändligt antal. Med hjälp av detta verktyg får vi en överskådlig överblick om vilka färger som smälter bra ihop. 


2. GRUNDFÄRGERNA

I färghjulet finns alltså tolv färger och dessa delas in i tre grupper. Om du är osäker på var du ska börja kan du utgå från någon av dessa tolv färger. Att välja en kan hjälpa dig att avgränsa dig i ditt val tills du hittar den rätta nyansen. Välj bland en av de följande tre grupper: primära, sekundära och tertiära färger.

PRIMÄRA

Röd, blå och gul. Dessa kan inte skapas genom att blanda andra färger.

 

SEKUNDÄRA

Orange, lila och grön. Dessa kan skapas genom att blanda samman de primära färgerna.

 

TERTIÄRA

De sex nyanser som uppstår genom att blanda primära och sekundära färger.

 


3. FÖRÄNDRA FÄRGER MED VITT, GRÅTT OCH SVART

mixa vitt med svart

När du har valt din grundfärg är det enkelt att skapa många olika varianter inom samma färgfamilj. Allt du behöver göra är att kombinera den färgen med någon av de neutrala färgerna – vitt, grått eller svart – för att göra den ljusare eller mörkare. Genom att tillsätta vitt kan du göra din färg ljusare, genom att tillsätta svart göra den mörkare och genom att tillsätta grått bara en aning mörkare.


Många konstnärer rekommenderar att man experimenterar fram tills man har fått en känsla för hur drastiskt en färg förändras, men du kan enkelt gå till din färghandlare och be dem göra det åt dig.


4. ATT FÖRSTÅ TEMPERATURER

Du har kanske hört färger ibland beskrivas som ”kalla” eller ”varma”. En matsal kanske har inretts i varma toner medan någons sovrum fått gå i kallare. Dessa benämningar beskriver också var färgerna finns på färghjulet. 

Rött, orange och gult beskrivs ofta som de varma färgerna. De är mer vibrerande och tillför liv och intimitet till ett rum. Som kontrast är blått, lila och grönt de kalla färgerna och anses istället tillföra lugn och en avslappnad känsla till ett rum.

När man väljer färgtemperatur ska man också tänka på storleken av rummet – en varm färg i ett litet rum kan lätt göra att det blir en aning klaustrofobiskt, samt en kall färg i ett rymligt rum kan skapa ett tomt intryck.


5. KOMPLETTERANDE FÄRGSCHEMA 

Kompletterande Farger

När det kommer till färgscheman är det kompletterande färgschemat lättast att använda. I detta färgschema använder man då två färger som sitter på motsatt sida om varandra på färghjulet. Vanligtvis blir en den dominerande färgen och den andra en så kallad accentfärg. Kombinationerna på detta är exempelvis rött och grönt, blått och orange eller gult och lila.

Kombinerandet av kompletterande färger skapar en stor kontrast och används därför bäst i små doser. Så kan du använda detta för att flytta fokus till en specifik enhet eller del av rummet. Det kan således vara bra att använda sig av de neutrala färgerna vitt, grått och svart, för att förse ögat med något lugnt att vila på. Detta främst för att förhindra känslan av ett överväldigande intryck.


6. ANALOGT FÄRGSCHEMA

Analogt Fargschema

Med det analoga färgschemat menas att man använder tre färger i rad på färgschemat. Det skulle till exempel kunna innebära att du väljer röd, orange och gul eller röd, lila och blå.

Nyckeln till att använda det här färgschemat framgångsrikt är proportioner. Regeln är 60-30-10. Det vill säga, en färg är den dominanta och representerar 60 %, en stöttar den dominanta med 30 %, och den tredje mest framträdande färgen fungerar som en accentfärg med endast 10 %. 

Du kan även skapa ett liknande färgschema med de neutrala färgerna. Det kallas vanligtvis ett monokromatiskt färgschema.  


7. TRIADISKT FÄRGSCHEMA

Triadiskt Fargschema

Ett triadiskt färgschema, ibland refererat till som en triad, syftar till att man använder tre färger med lika stort mellanrum emellan sig. De tre primära färgerna (rött, blått och gult) är perfekta exempel, precis som de tre sekundära färgerna (i det här fallet grönt, lila och orange). Denna typ av färgarrangemang är ofta extremt vågat. Eftersom de tre färgerna är i sådan stor kontrast till varandra, samt att rena färger oftast används, ser man oftast detta färgschema i barn- eller lekrum.

När man använder så pass livliga färger som i detta schema är det viktigt att fundera på de utrymmen som ligger intill. Du skulle inte vilja använda två olika triadiska färgscheman bredvid varandra. Det skulle bli för överväldigande. Försök istället se till att utrymmen intill är lugnare och neutrala.


8. SPLITTRAT KOMPLETTERANDE FÄRGSCHEMA

splittrat kompletterande

Om du tilltalas av idén om ett kompletterande färgschema, men är orolig att det är lite för vågat för din smak kan ett splittrat kompletterande färgschema vara ett säkrare val. För att skapa ett sådant färgschema väljer du först din grundfärg och sedan de två färger som finns på någon av sidorna av den kompletterande färgen. Dessa två nyanser förser rummet med en välbehövlig känsla av balans. Så får du fortfarande det visuella intrycket av vågade färger men kan med hjälp av dessa två nyanser tona ned intensiteten av den kompletterande färgen.

Färgschemat fungerar bäst när du väljer en dominant grundfärg (t.ex. grönt). Istället för att välja en mättad nyans av denna färg, försök att välja en mer dämpad, för att sedan ta ut svängarna i rummets accentdetaljer med de två nyanserna av den kompletterande färgen (t.ex rött).


9. REKTANGULÄRT FÄRGSCHEMA

rektangulärt färgschema


Efter det triadiska färgschemat blir saker och ting lite mer komplicerade. Nu ska vi balansera fyra färger i utrymmet. Det kallas för ett rektangulärt färgschema eftersom en rektangel skapas i färgschemat, där två distinkta par av kompletterande färger används. I detta schema spelar färgtemperaturer en stor roll. Försök att se till att du väljer två varma och två kalla färger. Att använda en jämn mängd av båda kommer att hjälpa till att skapa balans.


Det är också viktigt att variera hur färgerna används. Leta efter ett mönster som faller inom ditt färgschema och tveka in på att blanda in dem i dina fasta möbler.

 


10. KVADRATISKT FÄRGSCHEMA

kvaxratiskt fargschema


Det kvadratiska färgschemat är väldigt likt det rektangulära. I det används också fyra färger men istället för att fokusera på två motsatta par är färgerna jämn utspridda i färghjulet. Det spelar ingen roll vilka färger du använder, detta schema kommer att vara en kombination av en primär, en sekundär och två tertiära färger. Variera intensiteten i de fyra färgerna genom att göra två nyanser mer neutrala och två lite mer vågade.

Precis som i det rektangulära schemat är det viktigt att vara uppmärksam på att uppnå ett jämnt antal varma och kalla färger. Men istället för att ge de två paren lika mycket plats, bör du välja en nyans som är dominerande och använda de andra tre som accentfärger.


Du omges varje dag av olika färger och nyanser, därför är det viktigt att kunna förstå hur du skapar en inredning som ger rofylldhet i din vardag. Medan informationen ovanför kan vara lite överväldigande att ta in, så handlar det i grund och botten om vilka känslor som färger framkallar för just dig.


Behöver du rådgivning? Kontakta oss då nedanför för att boka ett möte så hjälper vi dig på traven.

Kontakta oss

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard