Inredningsstudio

Butik

Loader
0

MATTOR I FOKUS

Att köpa en matta är en investering, väljer man rätt kan den innehas i generationer. Vissa saker kan vara bra att tänka på i beslutsprocessen exempelvis färg, mönster och kvalitet. Kvaliteten är ofta beroende på hur mattan har tillverkats, vi börjar där.

Persisk matta

TRADITION OCH KVALITET

De klassiska producenterna av mattor var Persien numer kallat Iran, det geopolitiska området Kaukasien samt Turkiet, Afghanistan med grannländer samt vissa delar av Kina. Mattorna var alltid handgjorda på den tiden och det var få förunnat att kunna köpa en matta. I och med att efterfrågan ökade mot slutet av 1800-talet och industrialiseringen tog fart innebar det att maskiner tog över en stor del av tillverkningen, således sjönk kvaliteten men produktionen ökade signifikant. När vi nuförtiden pratar om orientaliska mattor menar vi mattor som fortfarande tillverkas för hand inom ett område som innefattar Marocko i väster och sträcker sig över ett antal länder med slutdestination i de västra delarna av Kina. Orientaliska mattor har alltid haft en central del i våra hem och de finaste anses i dagsläget vara de persiska mattorna. Persiska mattor tillverkas fortfarande oftast i hemmet och har i århundranden uppskattas för det genuina hantverket och den höga standarden. Mattorna anses idag vara mycket prisvärda i förhållande till den tillförlitliga kvaliteten.

 

Orientalisk
Persisk Ghom Gonbad Matta

FÄRGVAL OCH MÖNSTER

Beroende på hur stort fokus du vill ha på mattan i rummet är färgvalet avgörande. Ta i beaktande rummets befintliga inredning och vill du att mattan skall ha en centralroll så välj en matta som kontrasterar den nuvarande färgsättningen. Önskar du integrera mattan som en subtil detalj väljer du istället varsamma tonövergångar, med färger som går ton i ton med rummets resterande färgsättning. Mattor som inslag i interiören utgår från den traditionella färgläran där varma färger såsom rött, orangea och gula toner sägs vara stimulerande. Kalla färger som färgskalor i blått, grönt och grått bidrar till en lugn och avslappnad miljö. Intensiteten i färgerna är också bra att ha i bakhuvudet, beroende på vart mattan är placerad så är högkvalitativa mattor inte immuna mot slitage och fläckar. På en ljus matta blir naturligtvis fläckar mer iögonfallande än på en mörkare variant.

Nobilis Rug Tapis Tamara
designers guild

När det kommer till mönster är stilen du vill åstadkomma avgörande. Enfärgade mattor förknippas med minimalism medan en traditionellt mönstrad matta är tidlös och speglar förfining och elegans. För att ta inredningen till nästa nivå är det ingen dum idé att ha två mattor i samma rum som står i kontrast till varandra. På samma sätt kan en orientalisk matta vara perfekt för att bryta av en i övrigt minimalistisk stil och vise versa.


Har du frågor eller funderingar, hör gärna av dig.

Kontakta oss

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard