Inredningsstudio

Butik

Loader
0

LÄR DIG MER OM PERSISKA MATTOR

LIVETS TEXTILIER

Persiska mattor är samlingsnamnet för det som också kallas för orientaliska mattor - ett namn som syftar till det geografiska området där mattorna tillverkas. Benämningen är emellertid något svävande då definitionen av Persien varierat över tid. Landnamnet Iran introducerades först 1935 av Reza Shah, men när det kommer till mattor så används fortfarande det gamla namnet, Persien. Mattor har sedan urminnes tider fyllt en viktig funktion i de persiska hushållen. Vare sig du var rik eller fattig så fungerade mattor som ett komplement till inredningen där det snarare bara var kvaliteten som skiftade. Det finns ett gammalt persiskt ordspråk som lyder “Ju rikare man, desto tunnare matta”, vilket just anspelar på att det snarare är en självklarhet att äga en matta men där hantverket kan variera. Det har handlats med persiska mattor både i och utanför landet i århundraden. Mattorna räknas fortfarande som en investering där vissa till och med anser att det är säkrare att investera i en matta än genom konventionella aktier. En gång i tiden hade alla betydelsefulla familjer en vävningsverkstad i hemmet där man producerade mattor både för eget bruk och till försäljning för att öka hushållets överskott. Mattorna ansågs ibland övertrumfa pengar som betalningsmedel då användas till att exempelvis betala skatt.


Mattor tillverkas över hela Persien där vissa platser är mer centrala medan andra. Mindre köpstäder har många gånger fått ge namn åt mattor som har sålts på den lokala marknaden. Produktionen av mer sofistikerade och större mattor sker framförallt i urbana vävateljéer med styrning av en mästervävare. De flesta mindre och enklare mattorna görs av nomadstammar, till exempel Qashqa’i -stammen.

MATTOR FÖR VARJE HEM

Än idag är det vanligt att se hela golv täckta med en mängd olika mattor i de iranska hemmen. Faktum är att det finns traditionella sätt att arrangera mattor där tekniken är utformad så praktiskt att den går att anpassa till alla typer av rum. Vanligtvis är upplägget sådant att det finns en centralt placerad matta - Mian Farsch - som kan vara upp till 5,5 meter lång och 2,52 meter bred. Tvärs över ena änden av den centrala mattan placeras huvudmattan - Kellegi - som kan vara upp till 3,6 meter lång och 1,8 meter bred. På vardera sidan av Mian Farsch placeras Kenarehs-mattorna, som är ungefär lika långa som Mian Farsch men bara upp till 0,9 meter breda. Majoriteten av de tidigt producerade persiska mattorna är relativt smala och långa. Utformningen av dessa mattor berodde inte på anskaffningen av rummen utan på att en stor del av mattorna tillverkades i nomadernas smala vävstolar. Förutom mattornas givna plats i hemmen har de spelat en viktig roll som utsmyckning vid högtider i offentliga miljöer så som exempelvis i domstolar. Mattorna används också till storslagna golvbeläggningar i Moskéer. 

Mattproduktionen i Iran är minst sagt utbredd. Det går att hitta respekterade center för mattillverkning i genom hela landet och verksamheten har blivit en viktig del av kulturen. 

Här på Brittfurn har du möjligheten att hitta hundratals av persiska mattor. Hitta din favorit idag!

  • Produkt hittades ej

Visa produkt

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard