Inredningsstudio

Butik

Loader
0

KONSTEN ATT VÄLJA TAPET

Tapeter finns i oändliga mönster och färger men något som ofta glöms bort i urvalsprocessen är tapetens material och kvalitet. Beroende på vilket rum du skall tapetsera och hur vardagen utspelar sig i ditt hem, kan det vara bra att ha någorlunda koll på vilka egenskaper olika sorters tapeter besitter.

PAPPERSTAPETER

Papperstapet är den absolut vanligaste typen av tapet, liksom mönstren på tapeterna varierar gör kvaliteten det. För att avgöra en papperstapets kvalitet ska du utgå från tjockleken på våden, är pappret tunnare innebär det också sämre kvalitet medan en tjockare våd innebär en tapet av högre kvalitet. Papperstapeternas kvalitet skiljs i butiken åt med en märkning som anger om tapeten är simple (tunnast), duplex eller triplex. Är du en ovan tapetserare är papperstapet inte det enklaste alternativet då limmet stryks på våden och inte på väggen vilket gör det lite trixigare då våden blir skörare och lättare att förstöra när den kommer i kontakt med lim. Vid tapetsering av pappertapet så är det vanligt att våderna skall överlappa varandra vilket gör att det lättare blir skuggor när det är klart beroende på ljusinsläppet i rummet. Är du nybörjare som skall tapetsera finns enklare tapeter att börja med men om du tänker dig en papperstaoet med bör du välja en tapet med så lite mönster som möjligt, då eventuella misstag blir mindre synliga.

Iksel Tapet Xanadu Balustrade

Iksel Tapet Xanadu Balustrade

NON-WOVEN TAPETER / EASY UP TAPETER

Non woven eller EasyUp tapeter som de också kallas, är det självklara valet om du är ovan med att tapetsera. Som namnet antyder så är tapeten enkel att få på plats. Förklaringen till detta är att limmet appliceras direkt på väggen, du behöver alltså inte flytta en våd med lim från ett ställe till ett annat. Tapeten sätts därtill kant i kant vilket minimerar risken för fula skarvar. Non woven tapeten är i sin natur tjockare än papperstapeten vilket också bidrar till en förenklad uppsättningsprcess. Kombinationen av olika material i våderna utgör grunden för tapetens slitstarka egenskaper, den är dessutom lätt att rengöra. Ännu en egenskap som bidrar till non woven tapetens popularitet är att de är formbeständiga, det vill säga att de varken krymper eller sväller oavsett om rummets luftfuktighet varierar. 

Boråstapeter Tapet Alicia

FOTOTAPETER

Den nya fondväggen stavas fototapet. En fototapet är precis vad det låter som, ett stort motiv, tryckt digitalt, som täcker en hel vägg. De flesta fototapeter är av typen non woven och strategiskt märkta i nummerordning för att förenkla tapetserings-processen. Det är inte lika vanligt men nuförtiden finns självhäftande fototapeter, det vill säga att du slipper hela lim momentet. En del återförsäljare ger dig möjligheten att använda personliga fotografier som motiv på din tapet, vilket har blivit populärt, för att skapa en unik touche på rummet. För att en bild skall kunna fungera som motiv för en fototapet så krävs det fotografiet har en relativt hög upplösning, så inte motivet blir pixligt, räkna med minst 3000 pixlar i bredd och 2000 pixlar i höjd. 

Sandberg Fototapet Julie

VINYLTAPETER

Vinyltapeter har många fördelar, framförallt är den slitstark och lätt att rengöra, detta tack vare att vinyltapetens grund som utgörs av papper eller non wowen har ett ytskickt är av plast. Det kräver ingen expert för att förstå att vinyltapetens egenskaper, enligt ovan, gör den ypperlig för köksutrymmen eller barnrum där den yttre påverkan på tapeten brukar vara större än i andra rum. En vinyltapets kvalitet avgörs genom tapetens nivå av tvättbarhet, detta är givetvis svårt att gissa sig till men det går att utläsa genom symbolen på tapetrullen. 

Versace Tapet Giungla Leaves Black Gold

TEXTIL- OCH VÄVTAPETER

Textil- eller vävtapeten som den också kallas var en av 70-talets tydliga inredningstrender, efter att lyst med sin frånvaro under många år gör den klassiska tapeten en smygande entré på inredningsscenen. Textiltapeter är i allmänhet dyrare än andra tapeter det beror på att tillverkningsprocessen är mer kostsam. Tapeten utgörs av textiltrådar av lin eller konstfiber som klistras på våder av papp eller non woven, trådarna har olika tjocklek och går att arrangera i otaliga kombinationer. Textiltapeter bidrar till en gemytlig atmosfär men tapeten är svår att rengöra, trådarna har smutsavvisande egenskaper men de är mycket begränsade. Textiltapeter kräver viss finess vid uppsättning då de är mycket känsliga för vatten.

ÉLITIS TAPET SIBUYAN, UNE PLAGE ENSOLEILLÉE

Har du frågor eller funderingar angående val av tapeter, vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard