Inredningsstudio

Butik

Loader
0

HUR DU FÅR ETT RUM ATT KÄNNAS STÖRRE


Bildkälla: Architectural Digest, Foto: Douglas Friedman

I ett litet utrymme räknas allt. Det är utgångspunkten när man ska inreda ett litet rum. Allt som krävs för att det ska uppfattas större är att applicera några enkla men smarta trick. Genom att använda några specifika designkoncept kan vi lura ögat och få rummet att upplevas som mycket rymligare än vad det faktiskt är. Färgtekniker, möbelarrangemang och ljussättning är bara några av de koncepten, och förhoppningsvis kan denna artikel ge dig inspiration och hjälpa dig med framtida projekt.

LJUSA FÄRGER OCH SMARTA KONTRASTER

Bildkälla: Architectural Digest, Foto: Joshua McHugh

Det är vida känt att ljusa färger får ett rum att upplevas större och rymligare. Allt handlar om en optisk illusion. Ljus väggar reflekterar mer och får ett utrymme att kännas öppet och luftigt, vilket hjälper till att maximera effekten som skapas av det naturliga ljuset. Mörka färger absorberar däremot ljuset och får utrymmet att kännas mindre. För en optimal effekt, välj mjuka toner i blått och grönt. Gräddvitt och isblått är exempel på en de bästa färgkombinationerna för att uppnå en rymligare atmosfär. Det är även klokt att måla lister och karmar i en ljusare ton än dina väggar. På så sätt upplevs det som att väggen ligger längre bak och rummet verkar större.

RÄTT LJUSSÄTTNING ÖPPNAR UPP


Foto: Justin Coit

Om du låter naturligt ljus flöda fritt in i rummet kommer du förmodligen bli förvånad över hur mycket det faktiskt påverkar. Har du möjlighet till det, till exempel om rummet har stora fönster, så bör du utnyttja det till fullo. Se till att eventuella persienner och gardiner är tunna eller tillbakadragna för att låta så mycket ljus som möjligt flöda in. Genom att skapa en förnimmelse om naturen utanför tar du bort lite av rummets fysiska gränser. Vill du utnyttja naturen till max, men grönska saknas utanför fönstret, kan du inreda med krukor och växter i närheten av fönstret. Om du inte har möjligheten att släppa in tillräckligt med naturligt ljus kan du själv addera kreativa ljussättningar. Små åtgärder kan göra väldigt stor skillnad. Genom att placera lampor och rikta eventuella spotlighters rätt kan du enkelt få rummet att upplevas större då du själv kan styra vart uppmärksamheten ska riktas.

RENSA BORT RÖRAN

Håll rummet nätt och organiserat. Det finns få saker som kan få ett redan litet rum att kännas mindre som när det är överdekorerat. Genom att hålla det prydligt arrangerat och det mesta utom synhåll kommer rummet att upplevas fräscht och öppet. Täck inte väggarna med många bilder och tavlor. Det är bättre att välja en stor tavla än en grupp av många små. När det är för mycket som pågår i ett rum kräver alla ting din uppmärksamhet och utrymmet kommer att upplevas trångt och överbelastat.

Bildkälla: Architectural Digest, Foto: May Pearl

När du inreder ett litet utrymme bör du skapa en huvudpunkt, en speciell del av rummet eller ett objekt att fokusera uppmärksamheten på. I en matsal är det förmodligen bordet, medan det i ett sovrum mest troligt är sängen. Gör den huvudpunkten till stjärnan i rummet. Arrangera möbler och accessoarer så att uppmärksamhet riktas dit och minimera resten av interiören. Ett sista tips är att inte ha för stora mattor för att skapa illusionen av mer golvyta.

VÄLPLACERADE SPEGLAR

Bildkälla: Architectural Digest

Speglar är ett enkelt sätt att få ditt rum att upplevas större. Använd din huvudpunkt och rikta dina speglar mot den. Det ger illusionen av ett djup i rummet. Speglar reflekterar dessutom både naturligt och artificiellt ljus och gör rummet ljusare. Extra effektivt blir det när spegeln placeras nära ettfönster så att det reflekterar det som finns utanför. Du kan även använda dig av spegeldörrar, det minimerar inredningen och hjälper till att undvika att den känns rörig.

MÖBLERA RÄTT


Bildkälla: Architectural Digest, Foto: François Halard

Ibland kan möbler ta upp mycket plats och bidra till att ett uttrymme känns trångt. Här är några användbara tips för hur du kan möblera ett litet rum:

  • Använda multifunktionella möbler som till exempel en kista som kan användas både som förvaring och soffbord eller en säng med utdragbara lådor.

  • Placera stora möbler intill väggarna så att det öppna utrymmet i mitten av rummet inte bryts upp.

  • Välj möbler som är skalenliga till rummet. En stor soffa i ett litet rum får det att se ännu mindre ut. Var även noga med att inte blockera nödvändiga ytor, till exempel där man går. När möbler hindrar rörelse eller insynen till andra rum och öppna ytor får det rummet att kännas överbelamrat. En huvudregel är att ju mer golvet syns, desto större ser rummet ut.

  • Överväg att ha åtminstone några av möblerna i samma färg som väggarna. Även de större objekten smälter in och breddar rummet.

  • Vinkla möbler. Det fungerar eftersom den längsta raka linjen i ett rum alltid är diagonalen. När du vinklar en möbel leder det ögat längst den långa linjen, snarare än längst den kortare väggen. Som en bonus får du även extra förvaringsplats i hörnet bakom möbeln.

  • Om möbeln är hög kommer det få taket att se lägre ut än vad det faktiskt är. Så välj gärna möbler som ger utrymme även ovanför.

  • Välj soffor och fåtöljer utan armstöd och synliga ben. Ett glasbord ger även uppfattningen om ett öppet och fritt utrymme och låter ljus flöda under möbeln. Det finns många sätt att arbeta med små utrymmen, och det här är några. Tänk dock på att det är ditt rum och det måste passa din egen stil för att trivseln ska infinna sig på riktigt.


Behöver du hjälp med din inredning och vill boka rådgivning? Kontakta oss nedanför så hjälper vi dig.

Kontakta oss

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard