Inredningsstudio

Butik

Loader
0

HISTORIEN BAKOM CHESTERFIELD

Det finns inga tvivel om att de världskända lädermöblerna idag är betraktade som klassiker. Historien bakom varför just Chesterfield blev namnet på möblerna verkar dock vara ett mysterium. Enligt rykten sägs det att Lord Phillip Stanhope (1694 – 1773), den fjärde Earl av Chesterfield, kan vara förklaringen, då han skulle varit den första som beställde en Chesterfield-möbel.


Stanhope var en mycket uppskattad politiker samt författare och betraktades som en trovärdig trendsättare. Berättelsen säger att Stanhope gick till en lokal hantverkare då han önskade en möbel som tillät en att sitta rakt upp, i ytterst komfort, utan att skrynkla klädnaden. Hans önskan mynnade ut till vad vi idag förknippar med en klassisk Chesterfield med de djupa knappdetaljerna, de rullande kurviga armarna fyllda med hästhår, kantsättningen av spikhuvud och den jämna höjden på dess rygg och armar. 

Berättelsen säger att när Stanhope låg på sin dödsbädd år 1773, fick han ett besök av en gammal vän. Stanhope ska då ha viskat sina sista ord till hans vän och hans butler: ”Give Mr. Dayrolles a chair”. Butlern tog Stanhopes önskan på allvar och såg till att Stanhopes gudson Solomon Dayrolles fick ta med sig en Chesterfield-fåtölj. Efter att ha burit hem den tunga fåtöljen tog sig Dayrolles en ordentlig titt på möbeln och fascinerades av utförandet. Åren av slitage hade resulterat i ett magnifikt konstverk som gjort möbelns utseende ännu mer attraktivt.

Efter denna episod har man föreställt sig att Dayrolles bekanta beställde liknande möbler som en naturlig reaktion till den stora fascinationen som skapades efter Stanhopes bortgång. Lädersoffan behöll sin förnämliga status år efter år och fick så småningom en säker plats på the Gentlemen’s Club of London. Alla färgscheman och modeller som designats successivt under de senaste 200 år har funnit sin inspiration från Stanhopes original.

Brittfurn Chesterfield Soffa Allingham

Genom åren har Chesterfield-möblerna graciöst dekorerat palats, prominenta affärskontor, hotell, restauranger, gentlemensklubbar och lyxiga privathem. Chesterfield har blivit synonym med elegans och klass inom inredning runtom i världen. För många har Chesterfield förkroppsligat den perfekta blandningen av komfort och finess. En tidslös symbol för lyx, klass och stil.

Förtjusningen kring Chesterfield har länge funnits inom Brittfurn och vi erbjuder våra kunder möjligheten att utforma sin personliga Chesterfield. Kolla in våra Chesterfield-soffor och Chesterfield-fåtöljer för att hitta inspiration till att skräddarsy din möbel genom olika storlekar och typer av skinn. 


UPPTÄCK FLER CHESTERFIELD MÖBLER

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard