Inredningsstudio

Butik

Loader
0

GUIDE: MARTINDALE 

Har du någonsin velat klä om en möbel, tänkt förnya dina gardiner eller något annat som involverar tyger? Då har du kanske även stött på begreppet Martindale. Här försöker vi reda ut vilken roll Martindale har och hur man kan använda sig av det i samband med inredning.

När man pratar om Martindale syftar man på hur slitstarkt tyg är. Med andra ord fungerar Martindale som en mätskala för att konkretisera ett tygs egenskaper. När ett tyg har ett Martindale -värde så vet man att tyget har gått igenom ett test. Testet utförs genom en maskin som undersöker hur många varv en tygklädd platta kan snurras mot tyget utan att det uppstår några maskor.

 

Att veta hur mycket Martindale ett tyg har är gynnsamt eftersom man då kan matcha rätt tyg med rätt syfte. Beroende på om tyget är tänkt att klä en möbel med, eller kanske för att sätta upp en gardin - så finns det olika rekommendationer för att slutresultatet ska hålla långsiktigt.


SPANA IN LISTAN FÖR ATT SE VILKET MARTINDALE SOM PASSAR TILL VAD

0 - 10 000 

Tyget passar för ett dekorativt syfte, som exempelvis till kuddar. Det passar inte till att klä större möbler.

10 000 - 15 000

Tyget kan användas till att klä möbler med, men då till möbler som inte brukas dagligen. Tyget kan endast kemtvättas eftersom det oftast består av ömtåligt garn. Generellt sätt brukar man säga att en soffa som står i en hemmamiljö ska ha minst 15 000 Martindale.

15 000 - 25 000

Tyget går att använda till vardagligt bruk men ska helst inte användas till möbler som utsätts för extra mycket rörelse, så som utfällbara fåtöljer.

25 000 - 30 000 

Tyget passar för vardagligt bruk och kan utstå mycket utan att det slits. Det passar därför även till rörliga möbler och till lättare offentliga miljöer.

30 000 +

Tyget är mycket slitstarkt och kan därför fungera för både vardagligt bruk i privata som offentliga miljöer.


HUR TAR MAN REDA PÅ VILKEN MARTINDALE BRITTFURNS TYGER HAR?

På Brittfurn säljer vi en mängd olika varianter av tyger - allt från ömtåliga och delikata, till slitstarka och robusta. På en del av våra tyger står antalet Martindale vid produktspecifikationen och finns informationen inte där så är det bara att kontakta oss!

  

Kontakta oss

Varukorg

Total inkl. ev. rabatt0 kr

Kassa
Läs produktinfo Lägg i moodboard