Därför uppskattar vår hjärna symmetri i inredningen

Vi känner alla igen ett exempel på vacker inredning när vi ser den. Många av oss kan göra den bedömningen nästan ögonblickligen. Men hur kommer det sig att den förmågan är så instinktivt, trots att många av oss inte är professionella inredare? Det har oftast att göra med att symmetri eller en känsla av balans har uppnåtts i ett utrymme. Symmetrisk design påverkar vårt undermedvetna, även när den är så subtil att vi inte lägger märke till den vid det första ögonkastet. Alla är vi dragna till balanserade bilder och ser på dem som mer estetiskt tillfredsställande än deras obalanserade motsvarigheter. Att förstå varför vi uppskattar symmetriska miljöer så pass mycket kan hjälpa oss att upptäckta hur vi kan införliva en harmonisk känsla i vår egen interiör, oavsett personlig stil.
DET KÄNNS BEKANT
Balans finns överallt framför våra ögon och vi finner symmetri i det mesta, i så väl oss själva när vi ser oss i spegeln som i kurvorna på ett snäckskal, i formationerna av moln och till och med i de cirkulära mönstren i universum.
Då denna typ av balans är så ständigt närvarande i våra liv blir det lättare för våra hjärnor att bearbeta. Symmetriska utrymmen känns ofta mer rogivande och fridfulla än deras asymmetriska motsvarigheter då vi inte behöver arbeta lika hårt för att uppfatta rummets flöde och nytta.
När du designar ditt hem, fundera på vilken stämning du försöker skapa i dina utrymmen. Om du vill att det ska kännas som en oas skild från världen utanför är balans nyckeln.
BALANS PASSAR ALLA FORMER
När det gäller inredning behöver symmetri så klart inte bara referera till en linje som dras i mitten av någonting. Istället har inredningssfären kommit på flera sätt att uppnå en symmetrisk känsla i ett utrymme och samtidigt behålla det visuella intresset.
1. Reflektion: den vanligaste typen. Den kan antingen vara vertikal eller horisontell, så som två soffor som divideras av ett soffbord emellan, eller en bård som delar upp väggarna – och därmed rummet – i en övre och en undre halva.
2. Rotation: refererar till objekt som roterats i en specifik riktigt kring en central punkt. Till exempel ett runt matbord eller, i en mindre skala, en krans som pryder din ytterdörr.
3. Övergång: att skapa illusionen av rörelse genom att repetera ett mönster flera gånger i samma utrymme. Det är mest förekommande i klinkergolv eller tapeter.
4. Asymmetri: att medvetet bryta ett etablerat mönster av symmetri i syftet att dra uppmärksamhet till en viss del av inredningen, ofta en iögonfallande möbel eller ett exklusivt konstverk.
När du försöker bestämma dig för vilken typ av balans du ska använda dig av i dina utrymmen, börja med att fundera på hur mycket plats du har att arbeta med. Rotation och övergångar fungerar väl i stora, öppna utrymmen som foajéer och rymliga matsalar, men kan bli överväldigande om det är för mycket repetition i ett litet utrymme. I små utrymmen är reflektion och asymmetri de säkraste korten då de ofta är kännetecknande för enklare inredningar.
SYMMETRI ÄR LÄTT ATT UPPNÅ
Som tur är behöver man inte vara en professionell inredare för att skapa balans i sin inredning. Alla kan tillföra en harmonisk känsla genom att ha dessa tre saker i åtanke:
1. Brännpunkten: en central punkt i din inredning. Det bör vara det objekt som omedelbart drar till sig uppmärksamheten när man äntrar rummet – till exempel en eldstad.
2. Visuell vikt: då din brännpunkt bör vara det mest iögonfallande objektet i rummet kan du balansera det genom att rama in det med lika tunga objekt på vardera sida, till exempel en eldstad som omges av två matchande soffor. Alternativt kan du balansera det genom gruppering av visuellt lättare objekt, som ett massivt matbord som omges av stolar.
3. Skala och proportion: försök att hålla dina designelement i skala och proportion till så väl utrymmet som till varandra. Proportionerna 2:3, 3:5 eller 5:8 fungerar bäst, till exempel bör en ottoman vara två tredjedelar av soffans längd, och konstverk fylla tre femtedelar av en vägg.
När ingenting annat fungerar, ta ett steg tillbaka – bokstavligen. Då du inreder till hem, kom ihåg att då och då ta ett steg tillbaka från det du arbetar med just då och se till utrymmet som helhet. När du ser på ett rum från en utomståendes perspektiv borde du omedelbart kunna få en känsla för dess balans. Du kan även testa att fotografera ditt eget rum om det fortfarande är svårt att se på det från ett annat perspektiv. Om inredningen inte är symmetriskt nog för dig, fortsätt att justera elementen i rummet tills du har uppnått ett flöde som känns rätt.
DET FUNGERAR MED ALLA STILAR
Personlig stil kan i många fall skapa tvister inom inredning – vissa älskar den överdådiga känslan av svarvade möbler medan andra finner sig dragna till en mer modern estetik. Man kan tro att dessa inte kan finna en gemensam grund, men när det kommer till en så fundamental designprincip som balans så framkallar nödvändigheten de personliga preferenserna.
Inget rum skulle kännas komplett utan ett visst mått av symmetrisk koncentration. Det är till exempel svårt att tänka sig ett rum med ett skåp i mitten av rummet, en soffa i hörnet och en tavla på motsatt vägg. Många skulle anse det vara väldigt rörigt.
Tänk på balans som ett användbart verktyg då du skapar ramverket för din inredning. Föreställ dig sedan att dina personliga designelement fyller ut rummet och gör det unikt och till ditt eget. Använd symmetri för att få din inredning – oavsett stil – att lyftas fram.
Balans är alltså nyckeln. Våra hjärnor finner det tillfredsställande och som resultat tenderar vi att rangordna symmetriska utrymmen som mer attraktiva. Följ ovan tips då du arbetar med rummen i ditt hem. Genom att införliva balans i ramverket kan du skapa utrymmen som alla kommer att finna fridfulla, oavsett personlig stil.